Informatie over de beschikbare CD's

 

CD achtste Festival ”Psallite Deo”
- 15 euro -

Festival CD 2003 ”Psallite Deo”Een van de opvallende thema's van het Festival 2003 was de indrukwekkende deelname van vijf jongerenkoren. Van deze unieke opportuniteit hebben de Festivalorganisatoren gebruik gemaakt om de Festival CD 2003 samen te stellen. In tegenstelling tot de vorige Festival CD's waarbij een groot aantal groepen aan bod kwam, werd nu uitsluitend gefocust op de vijf kinder- en jongerenkoren die op het Festival aanwezig waren. Dit is niet alleen een unieke gebeurtenis op het Festival; ook in de wereld van de Gregoriaanse discografie bestaan er weinig recente opnames met jeugdensembles. Op kwalitatief gebied waren alle toehoorders zeer sterk onder de indruk van de muzikale, stemtechnische en interpretatieve vorming van deze koren. Hun bijzondere gaafheid en puurheid van koorklank bekoorde ieder.

De vijf koren zijn:

  • Pueri Cantores uit Daegu, Korea
  • The Choristers of the Westminster Cathedral Choir, Londen
  • Schola Iubilate, Hongarije
  • Schola Cantate, Hongarije
  • Escolania de la Santa Cruz, Spanje

Het beluisteren van deze CD zal voor hen die op het Festival aanwezig waren een dankbare herinnering zijn, voor hen die er niet konden bij zijn een onverwachte frisse ontdekking.

Het bestelformulier vindt U op deze website.

Dubbel CD zevende Internationaal Gregoriaans Festival
- 20 euro -

Internationaal Gregoriaans Festival 2000Het Gregoriaans is aan een merkwaardige opleving bezig, niet alleen dankzij een stijgende algemene publieksbelangstelling maar ook dankzij een internationaal kwaliteitsaanbod dat gebracht wordt door jonge en vrij recent gestichte schola's. Tijdens het Internationaal Gregoriaans Festival van Watou 2000 kregen een aantal van deze schola's de mogelijkheid om zich voor een breed publiek voor te stellen. Het niveau van al deze groepen was bijzonder hoog; stembeheersing, koorklank en interpretatie waren echter soms zeer onderscheiden. Dit brede spectrum is juist één van de troeven van het Festival. Als blijvende herinnering aan de zevende editie werd, zoals bij de beide vorige edities, een professionele dubbel-CD samengesteld met een bloemlezing uit de muzikale hoogtepunten van deze vijfdaagse manifestatie.

Deze nieuwe dubbel-CD is een unieke uitgave daar ze een selectie presenteert van uitvoeringen door 17 kwalitatief zeer hoogstaande koren uit eigen land en uit de diverse gastlanden: Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Tsjechië, Hongarije, Estland, Letland, Noorwegen, Japan en Korea.

De opnames bieden tevens een boeiende en gevarieerd beeld van diverse interpretaties inzake Gregoriaans op het scharnierpunt van de milleniumwissel. Deze prachtige opname mag niet in uw discografie ontbreken. Ze kan bovendien een origineel en waardevol geschenk zijn voor familieleden en vrienden.

Dubbel-CD van het zesde Festival
- 20 euro -

Internationaal Gregoriaans Festival 2000

 

 

 

 

 

 

[TOP]

CD In paradisum met de integrale versie van de requiemmis uitgevoerd door de Schola Cum Jubilo uit Watou
- 18 euro -

Internationaal Gregoriaans Festival 2000De CD "In Paradisum" heeft als thema de Gregoriaanse requiemmis.

De opname bevat daarnaast versscheidene psalmen uit de lithurgie der overledenen. De uitvoering wordt op een alternerende wijze verzorgd door de heren- en damesschola's uit Watou. Verder bevat de CD tevens enkele orgelimprovisaties op gekende thema's uit de requiemmis, zodat het geheel een bijzonder boeiend en inhoudelijk homogeen klankbeeld biedt.

De gregoriaanse requiemmis is bij velen bijzonder geliefd omwille van de rust, het godsvertrouwen, de vraag om vergeving, de hoop en de diepe vrede die zij uitstraalt. Zij is een balsem op de geslagen wonde bij de twijfelende mens. Zij is als het ware een stiltegordel die rond het hart van de rouwende mens wordt aangelegd. Zij begeleidt de afgestorvene, met zijn leven van vallen en opstaan, ten paradijze.

De gregoriaanse requiemmis is overwegend en kunstzinnig, en tevens eenvoudig en diepmenselijk: dit maakt haar sterk en brengt haar tot een hoge vorm van volmaaktheid.

"In grote bescheidenheid neemt de schola bezit van het oor en het hart van de luisteraar. In de psalmodie wordt de tekst duidelijk gearticuleerd en zeer homogeen gezongen. Spraakkundig is het slot van ieder halfvers bijzonder verzorgd. Solist en schola wisselen elkaar in grote rust af. Het geheel straalt een bijzondere vrede uit.
De liturgische en meditatieve sfeer die bij het beluisteren van deze CD ontstaat, wordt nog versterkt door passende orgelimprovisaties uitgevoerd door Roger Orroi.
De ritmische interpretatie steunt in essentie op de verworvenheden van de semiologie. Door deze interpretatie, de homogeniteit van de heren- en damesschola, de mooie koorklank en door de muzikaliteit van de mannelijke en vrouwelijke solisten biedt de CD een grote innerlijkheid.
Voor het slagen van een eredienst in de harten van de meevierdenden is een goede en verzorgde muzikale ondersteuning van groot belang. Dit resultaat vindt men op deze CD terug. De gelovigen die de vieringen, verzorgd door Cum Jubilo kunnen bijwonen, dienen zich gelukkig te achten."
Dit zijn enkele elementen uit de CD-recentie geschreven door Heinrich Rumphorst in het Duitse tijdschrift "Beiträge zur Gregorianik", januari-februari 2001.

[TOP]