Inhoudelijk concept

   Het festivalprogramma bestaat uit drie grote luiken:

   vier hoofdaudities, een aantal concerten en meerdere liturgische vieringen.

Tijdens de vier hoofdaudities van het Festival krijgt ieder koor een opgelegd programma toegewezen.

Het centrale thema is “Laudabo Dominum in vita mea” (Ps. 145,2) of “U mijn God wil ik loven, immer, voor eeuwig”. Deze bloemlezing uit psalmteksten wordt aangevuld met hymnen en met een selectie van getropeerde gezangen uit het kyriale. Dit maakt het mogelijk om het repertorium zeer diep te presenteren in talrijke en diverse interpretatievormen. Zoals in 2009 en 2012 wordt de invulling van deze vier hoofdaudities toevertrouwd aan Prof. Dr. Franz Karl Prassl, docent aan de kunst-universiteit van Graz in Oostenrijk en tevens werkzaam in Rome.Tijdens de concerten komen zowel het vieux fonds repertoire als de lokale tradities in de gregoriaanse muziekliteratuur en latere ontwikkelingen evenwichtig aan bod. Daarnaast worden delen van deze concerten ingevuld met muziekliteratuur ontwikkeld vanuit het gregoriaans of geïnspireerd door het gregoriaans.

Een greep uit deze programmatie :

  • Tiburtina Ensemble : “Flos inter Spinas”, de legende van de H. Catharina, Barbara en Margaretha in de Boheemse traditie.                                                                                    
  • Psallentes : een programma rond de H. Walburga volgens het Zutphens handschrift.
  • Armoniosoincanto : Messe pour les Couvents van François Couperin (orgel/koor).
  • Sanctae Sunnivae : Fingergull programma uit Nidaros (Trondheim).
  • Vox Clamantis : Arvo Pärt.
  • Schola Gregoriana Pragensis en Tiburtina Ensemble: repertorium rond de figuur van Keizer Karel IV, een as Parijs-Praag.
  • Cantabo: folkimprovisaties op gregoriaanse melodieën.

   

  Ook worden enkele concerten thematisch ingevuld:

   

  • Koksijde : Het Gregoriaans in de school van Flor Peeters.
  • Antwerpen : Gregoriaanse Expressie bij de tentoonstelling “Reunie van Quinten Metsijs tot Peter Paul Rubens”.                                                        

Gregoriaans is liturgische zang. Het is daarom ook vanzelfsprekend dat de gezongen Gregoriaanse liturgie de ruggengraat vormt van het festival.Verder wordt er in Watou een workshop georganiseerd en staat er op donderdagnamiddag 14 mei een muzikaal intermezzo op het programma. De jeugdkoren “Pueri Cantores” en Püha Miikaeli Poistekoor” zijn eveneens actief in andere muziekgenres en bieden hiervan een muzikale degustatie aan.