Watou op de golven van het musicologisch reveil van het Gregoriaans

 

Een belangrijke verklaring voor het succes van het Festival ligt in de diversiteit en de kwaliteit van de deelnemende schola's , in het uiterst gevarieerd en interessant programma dat aangeboden wordt en in de samenwerking met negen partnersteden en culturele actoren ter plaatse. In 2015 zullen niet minder dan 30 ensembles en schola’s, waarvan 23 uit het buitenland, deelnemen: knapen-, meisjes-, heren- en dameskoren; deze behoren één voor één tot het topaanbod van wat er in die landen te vinden is voor dit muziekgenre. Van deze 30 groepen komen er 10 voor de eerste maal naar Watou.

Musicologisch bevindt het Gregoriaans zich in een sterk opgaande lijn. Het grootste aantal van de koren, dat zal deelnemen, beweegt zich op professioneel of semiprofessioneel niveau of is ontstaan uit muziekhogescholen. Tweeëntwintig groepen zijn professionele ensembles of hebben hun thuisbasis in conservatoria of muziekcentra . Dit verheft het globale muzikale niveau. In 2015 zullen tevens vijf jeugdkoren deelnemen, namelijk de formatie “Pueri Cantores” uit Korea, het jeugdkoor “Cantate et Iubilate” uit Boedapest, de knapenkoren “Escolania del Valle de los Caidos” uit Spanje en het “Püha Miikaeli poistekoor” uit Estland evenals het Ensemble vocal du Brabant wallon uit eigen land.

Het gregoriaanse repertoire mag dan “eeuwenoud” zijn, het zingen en beluisteren ervan is “verrassend jong”.

Enerzijds stelt men bij het grote publiek, zowel in het binnenland als in het buitenland, een herontdekking van de meditatieve kracht en van de muzikale verhevenheid van het gregoriaans vast.

Anderzijds gaat het muzikale uitvoeringsniveau, zowel bij amateurgroepen als bij semiprofessionele en bij professionele schola’s er wereldwijd met rasse schreden op vooruit. In talrijke muziekhogescholen en conservatoria wordt zeer hard gewerkt aan de studie en analyse van de oudste handschriften. Deze bevindingen krijgen dan ook hun toepassing in de muzikale koorpraktijk bij talrijke nieuwe ensembles die zich toeleggen op gregoriaans en vroege polyfonie .

De initiatiefnemers hebben aandacht voor deze beide fenomenen en hebben een internationaal ontmoetings- en presentatieforum in het leven geroepen waar deze muzikale verworvenheden en nieuwe inzichten inzake interpretatie aan het brede publiek kunnen worden voorgesteld. Het Festival van Watou heeft hierdoor een bijzondere plaats en positie verworven die nergens anders op dergelijke schaal wordt ingevuld.