Workshop "gregoriaans dirigeren"

Hoe kan men gregoriaans dirigeren? Voor vele musici en zangers blijft dit een struikelsteen.

Er zijn grote verschillen tussen de manier van dirigeren van maatgebonden en niet-maatgebonden repertoire. Het probleem hierbij heeft vooral met het ritme te maken. Bij het gregoriaans gelden heel andere uitgangspunten. Het houvast aan maatsoorten, aan een vaste metrische indeling en aan de daaraan gekoppelde slagbewegingen valt weg. Tekstexpressie en de verhouding tussen tekst en melodie zijn uiterst belangrijk. Men dirigeert als het ware gezongen proza binnen een melodie, conform de neumennotatie en de tekstbetekenis.

Er zijn verschillende opvattingen die zich in de loop der jaren hebben ontwikkeld. Het doel van deze workshop is enkele principes van gregoriaanse dirigeertechniek aan te bieden en samen af te toetsen. Hoe kan een platform worden gecreëerd waarbij de muzikale communicatie tussen koorleider en zangers optimaal verloopt?

Deze workshop richt zich niet uitsluitend naar koorleiders. Ook voor zangers kan het zich vertrouwd maken met de precisie van het dirigeren bijzonder fascinerend zijn.

Deze workshop wordt geleid door DAVID EBEN uit Tsjechië, musicoloog, eminent dirigent en boeiende leermeester. Zijn gregoriaans curriculum is zeer veelzijdig. Hij verbleef zeer vaak in Solesmes, dirigeerde gedurende meerdere jaren het Choeur Grégorien de Paris, is dirigent van de Schola Gregoriana Pragensis, was professor gregoriaans aan de universiteit van Luzern , en is momenteel verbonden aan de Charles Universiteit in Praag. Hij is een vaak gesolliciteerde lesgever op tal van buitenlandse zomercursussen.

De praktijkvoorbeelden worden verzorgd door de Schola Gregoriana Pragensis.