Festival Watou, een uniek gebeuren

Een belangrijke verklaring voor het succes van het Festival ligt in de diversiteit en de kwaliteit van de deelnemende schola's , in het gevarieerde en interessante programma dat aangeboden wordt en in de samenwerking met negen partnersteden en culturele actoren ter plaatse.

Festival Watou, een platform voor feestelijke ontmoeting en universele samenklank

Bepaalde steden of regio’s in de wereld zijn de place to be voor één bepaalde kunstdiscipline; in dat verband kunnen we bijvoorbeeld denken aan Avignon op het gebied van podiumkunsten. Zo beschouwd is Watou, in het universum van het nieuw ontdekte gregoriaanse koorleven,  wereldwijd bekend voor zijn driejaarlijks Internationaal Gregoriaans Festival.

Regelmatig worden er in diverse universiteitssteden musicologische congressen georganiseerd met als thema gregoriaans, maar geen enkel festival ter wereld brengt een zo groot aantal internationaal vermaarde ensembles en jong talent op een niet-competitieve wijze samen.

In Watou wordt om de drie jaar het “Internationaal Festival van het Gregoriaans” georganiseerd, dat in het teken staat van het gregoriaans als springlevende universele muziek. Er steekt een tijdsdimensie in deze universaliteit. Sinds meer dan vijftien eeuwen bestaat de gregoriaanse expressie. Deze samenklank bleef door de eeuwen heen intact en kon weerstaan aan zoveel historische verscheidenheid.

Ook een ruimtelijke dimensie kan worden onderkend in de universaliteit van het gregoriaans. Dit universeel karakter wordt onderstreept door de deelname van koren uit Noord-, Zuid-, Oost- en West-Europa, uit het Verre Oosten  en uit Afrika. Het Gregoriaans is universeel en intercultureel, wat de deelname van groepen uit diverse culturen spontaan in de hand werkt. Het gregoriaans staat in zijn eenstemmigheid symbool voor een verheven eenheid.

Het Festival wordt gekenmerkt door zijn bijzonder hoog kwaliteitsniveau. Dankzij dit hoge kwaliteitsniveau, het bijzonder gevarieerd aanbod aan koren en de inspirerende programmasamenstelling wordt het gregoriaans op het Festival van Watou bijzonder toegankelijk gemaakt voor de actieve luisteraar.

Er valt voor de festivalbezoekers veel te beleven en te genieten, op verschillende manieren. Zij worden getroffen door de weelde aan klank die door de merendeels semiprofessionele en professionele schola’s over hen wordt uitgestort. De toehoorder wordt bij iedere uitvoering als het ware ondergedompeld in een tsunami van muzikaliteit, perfecte tekstvoordracht, bijzonder vlotte fraseringen, homogene koorklanken en adembenemende interpretaties.  Zij ervaren elke uitvoering als een unieke gebeurtenis waar de emotie de bovenhand haalt op de theorie. De publieke belangstelling waarop het Festival telkens kan bogen is dan ook bijzonder groot.

Het Festival bezit een eigen karakter. Het is een feestelijke ontmoeting, een harmonische samenklank van hen die een levendige belangstelling hebben voor het gregoriaans. Dit Festival is tevens een diepmenselijke samenklank: zowel de uitvoerder die het gregoriaans met een verfijnde uitstraling vertolkt als de luisteraar die het - luisterend - meebeleeft, wordt bewogen door de nobele eenvoud, de authenticiteit, het mystieke karakter en de rake expressiekracht van deze zang.

Dit Festival is ten slotte een universele samenklank: zowel het publiek dat met deze muziek minder vertrouwd is als de enthousiaste kenner van deze muziek, ervaart de band van diepe eenheid tussen alle aanwezigen.